Вредна ли е дезинфекцията за нашето здраве?

Вредна ли е дезинфекцията за нашето здраве?

През пандемията чистенето се превърна в мания за много хора, но американски специалисти предупреждават, че дезинфектантите, използвани в домакинството, могат да предизвикат астматични пристъпи. Високата концетрация на етанол във въздуха може да раздразни лигавицата и да предизвика астматичен пристъп при свръхчувствителните към алергени хора.

Вредна ли е дезинфекцията за нашето здраве

Комбинирайки чистенето и дезинфекцирането, с недостатъчно излизане на открито,

“създава условие за развитие на астма”,

заявява единият от ръководителите на изследването – Камал Елдеирави от университета на Илинойс в Чикаго.

За изследването са анкетирани 695 души с астма от Май до Септември (2020г.). Специалистите установили висок ръст на респондентите, които използват дезинфектанти, пет или повече пъти седмично.

Oткрива се връзка между неконтролираната астма и честата употреба на дезинфектанти.

Началникът на Клиниката по Алергология в Александровка болница доц. Мария Стаевска заявява, че голяма част от хората в големите градове имат т.нар. свръхчувствителност на горните дихателни пътища, но и при долните дихателни пътища също – т.е. страдащите от астма.

Когато има силни миризми, тези хора започват да кашлят. Получават се много усложнения. Пациентите се оплакват, че когато влязат в дезинфекцирано място започва кашлица, течащ нос, насълзени очи. “При някои хора прагът на търпимост е нисък”, обяснява доц. Стаевска.

Според нея именно тези хора често посещават различни лекари, които не могат да открият проблема.

Дезинфектантите убиват “лошите” микроби, които причиняват болести, но убиват и “добрите”, които ни пазят.

Кожата е покрита с биофилм от микроорганизми, които защитават организма от проникването на вредни вещества и патогенни микроби (както чревната флора, пробиотиците).

Както дезинфектантите разрушават липидната обвивка на вирусите, така разрушават и тази на кожата.

Заради прекалената употреба на такива препарати, кожата ни става по-ранима и се получава т.нар. контактен дерматит.

От своя страна ръкавиците, които се носят постоянно предпоставят образуването на гъбички. Хубаво е да се носят, когато са необходими.

Използвайки дезинфектанти, е препоръчително да се мажем и с козметични кремове, които да омазняват и овлажняват кожата, съветва доц. Стаевска.

КАК ДА СЕ ЗАЩИТИМ?

Не отричаме необходимостта от дезинфекция и редовно почистване на дома или помещенията в офиса и работното място. Необходима е редовна дезинфекция, за да се предпазим от различни бактерии, които “дебнат” да се настанят в организма ни.

На фона на пандемията, обаче, се увеличи броят и на дезинфекциращите препарати на пазара. Решенията са много, но качеството е различно.

ЗАТОВА НИЕ ОТ CLEANEX ВИ ПРЕДЛАГАМЕ ОРЪЖИЕ, С ПОМОЩТА НА КОЕТО ГАРАНТИРАНО ЩЕ УНИЩОЖИТЕ МИКРООРГАНИЗМИТЕ И БАКТЕРИИТЕ.

Използваме клинично тестван и доказан препарат на високо ниво, подходящ за всякакви повърхности, ефективен в унищожаването на бактерии, вируси, гъбички, спори и плесен (Ешерихия коли, салмонела, златния стафилокок и хеликобактер пилори, хепатит В-вирус и HIV, патогенни гъбички – Candida, туберколоза, дерматофити, и много други). Прилагането му е подходящо за хранителната промишленост и е безопасен при използване върху плотове и посуда, където се приготвя храна.

Може да бъдете спокойни, тъй като разтвора е напълно безопасен, нетоксичен, без дразнене и корозия по повърхностите.

Съветваме Ви да избирате внимателно и отговорно продуктите, с които дезинфекцирате и почиствате дома си с цел предпазване на семейството си от бъдещи натрупвания в организма и усложнения.