Няколко интересни факта за среброто

Няколко интересни факта за среброто, ще разгледаме в тази статия. Около среброто има не един или два интересни факта, но ще се спрем предимно на дезинфекционните и лечебни свойства, присъщи на този благороден метал.

Среброто е познато на човечеството още от древни времена. То има способността да се бори с микроорганизми и бактерии, които са вредни за човешкия организъм. Още през 19 век швейцарският учен Карл фон Нагел наблюдава как сребърните йони нападат микроорганизмите, с които осъществяват допир. Само няколко минути след контакта на микроорганизмите със сребърните йони, те стават безопасни за човешкия организъм.

Ето защо са редица изследванията в насока създаване на антибиотици с помощта на йонни частици.

Няколко интересни факта за среброто, познати ни от древността. 

Смята се, че среброто е открито 4000 г. пр. Хр., като предположенията на учените са, че е възможно това да се е случило и доста по-рано. По време на древен Египет, е имало случаи на използване на сребърни плочи в хирургията. Те са били поставяни близо до раната, в резултат на което тя е зараствала по-бързо и не е загнивала.

От древни времена сребърните предмети са известни не само със своята красота, но и с уникалните си лечебни свойства и качества. Мнозина вярват, че това е лунен метал, който носи цялата негативна енергия със себе си; с него можете да се излекувате, подмладите и да се предпазите от зли сили. Смята се още, че среброто носи на притежателя си късмет и завидно богатство.

Историкът Херодот дава сведение,че в V пр.н.е., Персийския цар Кир, по време на походи ползвал вода за пиене, консервирана в свещени сребърни съдове и така за дълго водата се е запазвала в горещ климат.

Йонизиране на течност

Друго уникално свойство на метала е способността му да йонизира течност. Всяка вода, която е била в сребърна чиния или е комбинирана със сребърни продукти, има лечебни свойства. Това откритие е направено в древния свят и такава вода е била ценен еликсир. Хората още в дълбока древност забелязали, че се разболяват значително по-малко, ако се хранят или пият от сребърни прибори. Разбира се, среброто е било скъпа придобивка и само висшестоящите са имали възможността да го използват. Това обяснява и факта, че по време на епидемия са измирали бедните, а са оцелявали аристократите.

Знаейки за тези лечебни свойства на среброто, хората от древността са го използвали често и именно от там се поражда определението “синя кръв”. То представлява страничен ефект от прекомерно високите стойности на среброто в организма.

Поддържане на имунитета

Специално внимание към този метал в съвременния свят възниква след изследвания, по време на които действието му в организма се разкрива, като микроелемент, необходим за нормалното функциониране на системите и органите. Функциите му са насочени към поддържане на имунитета, борба с вирусите и бактериите в организма.

Методът на йонизация се използва не само за медицински цели. Повечето авиокомпании по света купуват йонизирана вода, за да предпазят пътниците от инфекции, които могат да бъдат намерени в обикновена вода. Също така много компании за пречистване на вода предлагат на клиентите уникални сребърни филтри за домове и офиси.

Сребърната вода се използва и на МКС за поддържане на имунитета на космонавтите. Сребърните йони имат дезинфекцираща функция за водата, така че често се добавят към водите на басейна. Въз основа на различни изследвания, дори минимално количество сребро допринася за унищожаването на голям брой патогенни бактерии във водната среда.

Антимикробно действие

Благодарение на изследванията на швейцарския биолог Карл фон Нагел, става ясно, че среброто има силно антимикробно действие. Установява се, че ако един антибиотик има способността да унищожи 6 бактерии, то среброто се бори с 500. Друга интересна теза е, че среброто има способността да засили имунитета и да засили имунната система, като предпазва от грип и настинка. Това се дължи на положително заредените йони, които се свързват с отрицателно заредената повърхност на бактериалните клетки и ги неутрализира.

Подпомага кръвообращението

Чували ли сте, че среброто спомага за снабдяването с кислород и други важни вещества до всички крайници на тялото? Причината за това са неговите топло- и електропроводимост. Освен това среброто играе важна роля в регулацията на телесната ни температура. Влизайки в контакт с кожата ни, среброто е способно да регулира температурата на тялото, като това негово свойство е особено ценно през лятото.

Всъщност любопитен факт, подкрепящ това твърдение е, че линиите в задното стъкло на автомобилите, са изработени от сребро, за да  размразят леда през зимата.

Интересен факт за среброто в препаратите за дезинфекция

Антисептичното действие на среброто е причината то да има голямо приложение и във фармацията. Използва се за направата на множество препарати, които биват използвани, както в медицината, така и за дезинфекция.

Такова е и приложението на среброто в препарата за дезинфекция Huwa-San. В състава му влизат водороден пероксид и колоидно сребро.

Понеже среброто е стабилно в кислород и вода, се използва, като стабилизиращ агент в състава на този иновативен препарат. С течение на времето, коефициентът на полезна дейност на водородния пероксид намалява. Използвайки сребро, обаче, неговото действие се удължава многократно за разликата от други препарати, чието действие е значително по-слабо и краткотрайно.

Благодарение на иновативната белгийска технология за дезинфекция Huwa-San, получавате надеждна и 100% безвредна дезинфекция.

За повече информация относно различните приложения на този препарат, прочетете тук.