Какво е биофилм ? Как и къде се формира?

Какво е биофилм? Къде се формира?

Какво е биофилм ?

Обединяването на организмите в общества увеличава процента на оцеляването им.  Именно по този начин функционират и микробите – те се групират в общност, наречена биофилм.      

Биофилми могат да бъдат открити почти навсякъде – върху минерали, метали, вътре в червата, дори и на зъбите. Най-предпочитаната среда за разпространение на биофилмите е влажната.

Групирани по този начин, бактериите си осигуряват благоприятна, сравнително постоянна микросреда, в която хранителните вещества се усвояват пълноценно. Повечето биофилми са много тънки, което ги прави невидими с просто око.

Всъщност кухненският ни плот почти със сигурност има слой биофилм върху него, който просто не е видим за нас. 

Как се формира биофилмът ?

Бактериите се наслагват и отделят лепкава и мазна слуз, с помощта, на която се прикрепват към влажните повърхности. За да останат лепкави, бактериите отделят подобно на лепило вещество, което е ефективно при закрепването им към всички видове материали – от пластмаса до почва, до медицински инструменти или импланти, пейсмейкъри и т.н. Това лепило е известно, като първата линия на защита срещу заплахи. То може да предотврати дехидратацията или да предпази бактериите срещу вредното въздействие на UV светлина. Когато влязат в контакт с “лепилото”, антимикробните препарати, белина или дори метали се неутрализират. Първоначално в образуването му участват отделни бактерии, които при поява на благоприятни условия започват да формират колонии. Биофилмите имат тенденцията за постоянно нарастване, което ги прави по-трудни за унищожаване.

Възможно е бучка биофилм да се откъсне от основната маса и по този начин да се установи на нова повърхност. Тази нова формация ще разшири тънкия си филм, докато не формира нова по-голяма колония.

Биофилм, хора и болести.

Както вече споменахме, биофилмите изглежда могат да се прикрепят към почти всяка външна повърхност, стига да е мокра. Това естествено повдига въпроса дали могат да се образуват и в човешкото тяло? Човешкото тяло е изградено основно от вода, така че отговорът на този въпрос е „да“. Според Националните здравни институции над 65% от всички микробни инфекции са причинени от биофилми.

Може би звучи изненадващо, но инфекции на пикочните пътища, катетърни инфекции, образуване на обща зъбна плака и т.н. са причинени именно от биофилми. Взимаме, като пример камъните в бъбреците, които се получават в резултат от инфекции на пикочните пътища. След това ендокартит, заболяване, което включва възпаление на вътрешните слоеве на сърцето.

Биофилмите могат дори да нарушат функцията на клапата на сърцето и това да доведе до почти непрекъсната инфекция на кръвообращението и да го блокира чрез процес, известен като емболизация. Патогенните биофилми също нападат протези и различни медицински импланти, като изкуствени стави и сърдечни клапи или пейсмейкъри.

Пациентите често изпитват болка, но не и други симптоми, обикновено свързани с инфекция. Често това, което се случва е , че бактериите, които причиняват инфекция на протезни стави, са същите като бактериите, които живеят безобидно върху кожата ни.

Как правилно да се предпазим от биофилмите и потенциалната опасност за човешкото здраве ?

Изследванията, проведени през последните три десетилетия сочат, че биофилмите са или изключително трудни или невъзможни за изкореняване от човешкото тяло. Сигурното е, че прилагането на антибиотици по стандартен начин, не работи.

Бактериите, защитени в слоя биофилм, са 1000 пъти по-устойчиви на антибиотици

След прилагането на високи дози антибиотици може да изглежда, че инфекцията е изчезнала. Тя обаче ще се появи отново, защото биофилмът не е бил унищожен, а само отслабен.

Биофилмите са в състояние да оцелеят при натиска на антибиотиците и постепенно да се формират отново.  Въпреки че антибиотичните вещества могат да проникнат в лепкавия слой, те могат да бъдат посрещнати от така наречените “спящи бактерии”. Тъй като тези бактерии нямат клетъчна активност, антибиотиците не действат според предназначението си, защото няма какво да нарушат. Дори и при минимална успеваемост от въздействието на антибиотици, с времето биофилма и формиращите го бактерии създават резистентност към тях и съответно изолират въздействието му.

Какво е биофилм според д-р Бони Баслер, микробиолог от Принстън: „Формирането на биофилм е една от ключовите стъпки в развитието на холерата“.

Разнообразни са видовете бактерии, участващи в състава на биофилма, които са способни да предизвикат сериозни поражения на човешкото здраве. Както стана ясно, третирането им, веднъж постъпили в организма е изключително трудно и почти невъзможно, а самите биофилми са изключително упорити и приспособими. Третирането им с подходящите препарати , би предотвратило евентуално заразяване и последващи здравословни проблеми. Влезте в сайта на Roam Technology , за да се запознаете със създателите на иновативния продукт за дезинфекция Huwa San.